Svéd gombasaláta
2. Az olajban a hagymát világosra pirítjuk, majd hozzáadjuk a gombát.
3. Ekkor történik a fűszerezés is: sózzuk, borsozzuk, megszórjuk cukorral és citromlevet csöpögtetünk rá.
4. Addig pároljuk, míg a gomba összes leve elillan, ekkor hozzáadjuk a paradicsomszószt.
5. Még néhány percig együtt pároljuk őket, megkóstoljuk, és ha kell, utólag is ízesítjük.
6. Megszabadítjuk a babérlevelektől, majd jól behűtve tálaljuk
2. Ezután jöhet a vöröshagyma, fokhagyma aprítása és a gomba szeletelése.
3. Olivaolajat melegítünk és üvegedre pároljuk benne a vöröshagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát, a gombát és nagyobb lángon elkezdjük pirítani.
4. Hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot, paradicsompürét, a citrom reszelt héját és levét.
5. Hozzáadjuk a babérlevelet, sót, borsot, fűszereket és kevés cukrot is, majd sűrűre fűzzük.
A hagymát finomra kockázzuk, az olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a gombát és a paradicsompürét. A fűszerekkel ízesítjük, és lassú főzés mellett lassan hozzáadjuk a bort. Ha nem elég pikáns, citromlevet adhatunk hozzá. A végén finomra vágott petrezselyemmel összeforraljuk. Jó étvágyat!
Kijevi jércemell burgonyapürével, mandulás őszibarackkal
1. Elkészítés
1. Fűszervajas töltelékhez a sajtot lereszeljük (én személy szerint a legkisebben szoktam lereszelni, de sokan a nagylukúval csinálják), ezután jól összegyúrjuk a vajjal, kevés sót, az apróra vágott petrezselyem zöldet és reszelt szerecsendiót adunk hozzá. Ezután újra összekeverjük jó alaposan, és amíg a húst előkészítjük, hűtőben tároljuk (kb. 15 perc az elkészítési ideje + 5-6 perc a hűtőben).
2. A csirkemellbe egy hegyes, vékony pengéjű késsel óvatosan, kb. a közepénél beleszúrunk, de vigyázva, hogy a mellfilé ne lukadjon át. Az ujjunkkal kicsit kitágíthatjuk a bevágott részt.
3. Ha ez megvan, akkor a fűszervajas tölteléket kivesszük a hűtőből, és egy sima csőfejes nyomózsákba helyezzük, ezután a mellfilékbe óvatósan belenyomjuk a fűszervajas tölteléket, és a végén egy fogpiszkálóval a bevágott résznek a végét lezárjuk, hogy sütés közben a fűszervaj ne jöjjön ki.
4. Duplán panírozzuk (liszt > tojás > morzsa > tojás > morzsa), lényeges, hogy mindenhol jól fedje a panírozás. Utána hűtőbe tesszük kb. 20z percre, hogy a vaj visszadermedjen (amikor összegyúrjuk, a kézmelegtől meglágyul), és a panír is kicsit megkeményedjen rajta.
5. 160 fokra melegített bő olajban lassan pirosra sütjük. Húsvillával (vagy bármi mással) nem szabad megszúrni, mert kifolyik a tölteléke.
6. Sült krumplival, rizzsel (rizi-bizivel), krumplipürével, vagy akár ezekből vegyes körettel tálaljuk.
2. Elkészítés
A reszelt sajtot a vajjal,sóval és rezselt szerecsendióval összekeverem.
Hűtőbe teszem dermedni.
A jércemellet felszúrom,hogy tölthető legyen.
A sajtos vajjal megtöltöm a melleket.
Kézzel henger alakúra formázom.
Tálcára teszem és hűtőbe téve dermesztem.
Sózom.
Bundázom bécsi módon: liszt-tojás-morzsa.
Bő forró olajban sütöm ki.
Óvatosan kell fordítani,nehogy a bundája megrepedjen.
A burgonyát mosom,hámozom,darabolom és sós vízben megfőzöm.
Amíg fől,addig felforralom a tejet és beledobom a margarint is.
Jól lecsurgatom a burgonyát,hogy ne maradjon rajta víz.
Forrón krumplinyomón átnyomom és keverőtálba teszem.
Hozzáadom a felforralt vajas tejet.
Habosra keverem habverővel.
Sóval ízesítem.
Forrón tálalom őket.
Tetejére sajtot szórok díszítésként.
3. Elkészítés
1. A sajtot lereszeljük és vajjal, sóval, reszelt szerecsendióval, mustárral összekeverjük. (Tehetünk bele még zöldfűszereket is.) Ezt a vajas keveréket folpackba csomagoljuk. Henger alakúra formázzuk és 15 percre betesszük a fagyasztóba, hogy a vaj megdermedjen és könnyebben lehessen beletölteni a husiba.
2. A jércemellet felszúrjuk, hogy tölthető legyen. A vajjal összekevert sajtot belenyomkodjuk. A lényeg, hogy egyenletesen töltsük be a jércébe. Fogpiszkálóval tűzzük össze a nyílást. Henger alakúra formázzuk, majd hűtőbe tesszük, és így is dermesztjük egy rövid ideig.
3. Addig a burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük. Leöntjük róla a vizet. Elkeverjük benne a vajat, hozzáadjuk a tejfölt, a tejet és robotgéppel habosra keverjük. Szükség esetén sózzuk.
4. A húst kivesszük a hűtőből, sózzuk és bécsi módon bundázzuk: liszt+tojás+zsemlemorzsa. Bő olajban kisütjük. Kb. 9 perc kell neki. Ha már kezd kifolyni a vaj belőle, akkor már biztosan jó. (Óvatosan fordítsuk meg.) Lecsepegtetjük.
5. A sárgarépát megpucoljuk és felszeleteljük. Sós vízben roppanósra főzzük. Majd egy serpenyőben vajat olvasztunk, rátesszük a lecsepegtetett főtt répát és finomra vágott petrezselyemzölddel átforgatjuk.